Ο καθορισμός στόχων είναι ίσως μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες. Με κάνει να νιώθω πραγματικά ότι ξέρω καλά τι κάνω και προς τα που κατευθύνομαι. Είναι πολύ εύκολο να βάλεις έναν στόχο και να τα παρατήσεις στο πρώτο εμπόδιο.
Αν είναι τόσο εύκολο να ξεχνάμε τους στόχους μας, πώς οι άνθρωποι τους πετυχαίνουν τότε; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ένας σωστός δρόμος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να ακολουθήσουμε κάποια βήματα και να δημιουργήσουμε συνήθειες που θα μας βοηθήσουν στο δρόμο μας. Αν θέλεις να θέσεις και να πετύχεις μεγάλους στόχους, μην αφήσεις κανέναν και τίποτα να σε κρατήσει πίσω. Τώρα είναι η ώρα σου!
Ξεκαθάρισε τους στόχους σου και επικεντρώσου σε αυτούς
Για να πετύχεις έναν στόχο, πρέπει πρώτα να είσαι ξεκάθαρος ως προς το ποιος είναι αυτός ο στόχος. Γίνε όσο πιο συγκεκριμένος μπορείς και επικεντρώσου στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως έχεις ακούσει για την SMART στοχοθεσία – αυτό είναι κάτι που θεωρώ ότι λειτουργεί πολύ καλά.
Specific: ποιο είναι το ακριβές αποτέλεσμα που θα στοχεύσεις να επιτύχεις;
Measurable: πώς θα μετρήσεις την πρόοδό σου και θα ξέρεις πότε έχεις επιτύχει τον στόχο;
Achievable: ποια βήματα θα κάνεις για να πετύχεις τον στόχο;
Realistic: είναι ρεαλιστικός ο στόχος;
Time-bound: πότε θα πετύχεις τον στόχο;
Επίσης, αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις μεγάλα πράγματα, θα πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς ποια είναι αυτά τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνεις για να φτάσεις εκεί που θέλεις να βρίσκεσαι. Ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας καθορισμού στόχων σου θα πρέπει να είναι και ο σχεδιασμός δράσης.
Οραματίσου το τελικό αποτέλεσμα
Ως μεγάλη θαυμάστρια του Νόμου της Έλξης, χρησιμοποιώ τον Οραματισμό τακτικά και ενθαρρύνω τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Όχι μόνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκαθαρίσεις τις επιθυμίες σου, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τα κίνητρά σου και να επαναπρογραμματίσει το μυαλό σου.
Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κάθισε ή ξάπλωσε μόνος σου σε ένα ήσυχο δωμάτιο και κλείσε τα μάτια σου. Φαντάσου το αποτέλεσμα του στόχου σου σαν να έχει ήδη συμβεί. Δες και αισθάνσου ότι εκτελείς δραστηριότητες που θα έκανες μετά την επίτευξη του στόχου. Σκέψου πού θα είσαι, πώς θα νιώθεις και ποιος θα είναι δίπλα σου. Εάν θέλεις να κερδίσεις χρήματα για να αγοράσεις ένα νέο αυτοκίνητο, για παράδειγμα, οραματίσου τον εαυτό σου να κάνει την αγορά και μετά να οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο. Παρατήρησε τους ήχους, πώς νιώθεις σωματικά και συναισθηματικά, τις σκέψεις σου ενώ οδηγείς. Γίνε δημιουργικός στον οραματισμό σου και διασκέδασε με αυτή την διαδικασία.
Ανέλαβε δράση και δημιούργησε νέες συνήθειες
Θυμάσαι την SMART στοχοθεσία που σου ανέφερα παραπάνω; Ένα βασικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι να περιγράψεις τα βήματα που θα κάνεις για να επιτύχεις τους στόχους σου. Θα πρέπει να γίνεις συνεπής και να αναλαμβάνεις δράση όσο πιο συχνά μπορείς και να προσπαθείς να διαμορφώσεις νέες συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να πας προς στη σωστή κατεύθυνση. Πχ χρειάζεται να κλείσεις πέντε νέους πελάτες για να πετύχεις έναν οικονομικό στόχο; Βγες έξω και ανάλαβε δράση για να τους βρεις. Γνώρισε νέους ανθρώπους, δώσε προσοχή στη διοχέτευση των πωλήσεών σου, εμφανίσου εκεί που βρίσκονται μαζεμένοι οι δυνητικοί σου πελάτες… θα διαπιστώσεις ότι η δημιουργία μιας μικρής, καθημερινής συνήθειας θα έχει τελικά μεγάλα αποτελέσματα. Η συνεπής δράση είναι το κλειδί.
Κράτα τον εαυτό σου υπόλογο
Μήπως κάνουν την εμφάνιση τους ποτέ εκείνες οι ημέρες που απλά σκέφτεσαι, "Έλα μωρέ, θα το κάνω αύριο αυτό"; Τότε είναι ώρα για δράση! Ανεξάρτητα από το πόσο κίνητρο είχες όταν έθετες τους στόχους, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα φτάσει εκείνη η ημέρα που θα θέλεις να αναβάλλεις τα πράγματα. Αυτές είναι οι στιγμές που η λογοδοσία στη ζωή σου είναι η πιο σημαντική. Θυμήσου πόσο πολύ επιθυμείς αυτό για το οποίο εργάζεσαι όταν έβαζες τους στόχους σου.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κρατάς τον εαυτό σου υπεύθυνο:
Παρακολούθησε την πρόοδό σου σύμφωνα με την προθεσμία σου. Θυμήσου, θέλεις να επιτύχεις αυτόν τον στόχο μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ενημέρωσε έναν φίλο, συνάδελφο ή συνεργάτη – η ύπαρξη “κοινωνικής πίεσης” μπορεί να σε βοηθήσει να παρακινείσαι. Είμαι σίγουρη ότι δεν θέλεις να εξηγείς σε κάποιον γιατί δεν έκανες όλα αυτά που κάποτε ήσουν τόσο πολύ ενθουσιασμένος.
Επένδυσε οικονομικά για τον στόχο σου. Σε κανέναν δεν αρέσει να σπαταλά χρήματα μη ολοκληρώνοντας κάτι για το οποίο έχει πληρώσει.
Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου
Μερικές μέρες θα είναι δύσκολες – τα καλύτερα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να επιτευχθούν και ίσως να υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Κάνε ένα διάλειμμα και θέλω να θυμάσαι ότι μπορείς να συνεχίσεις να προοδεύεις. Μην τα παρατήσεις αν νιώσεις ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται αρκετά γρήγορα για σένα. Να είσαι υπομονετικός και να εμπιστεύεσαι τη διαδικασία και τον εαυτό σου.
Μάθε από τις αποτυχίες σου.
Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να πει ειλικρινά ότι δεν έχει κάνει ποτέ λάθος. Μερικές φορές, τα πράγματα πάνε στραβά και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό. Αντί να “τιμωρείς” τον εαυτό σου όταν τα πράγματα πάνε στραβά, θα πρέπει να το δεις ως ευκαιρία για μάθηση. Ανακάλυψες κάτι που δεν λειτουργεί, οπότε τώρα μπορείς να το αφαιρέσεις από την στρατηγική σου και να προχωρήσεις με αυτά που λειτουργούν.
Παρακολούθησε την πρόοδό σου
Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις συνεχή πρόοδο προς έναν στόχο είναι να παρακολουθείς τα πάντα στην πορεία. Κράτα αρχείο με τις δράσεις που κάνεις και γιόρτασε τις μικρές νίκες σου. Το να δεις πόσο μακριά έχεις φτάσει δεν είναι μόνο μια καλή ένδειξη του πόσο μακριά έχεις πάει, αλλά μπορεί επίσης να σε παρακινήσει να συνεχίσεις ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου.
Το να κάνεις μεγάλες κινήσεις μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, αλλά, αν δώσεις την ανάλογη προσοχή, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείς να πετύχεις όλα όσα θέλεις. Μερικοί άνθρωποι κινούνται αργά, άλλοι κινούνται γρήγορα, αλλά η ταχύτητα δεν είναι τόσο σημαντική τελικά.
Σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος και γεμάτος σε κάθε τομέα της ζωής σου.
Μπορείς να με ακολουθήσεις στη σελίδα μου στο Facebook για καθημερινές σκέψεις και λόγια έμπνευσης.
Διάβασε επίσης :
5 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν ξεκινάς μια επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ