Κίνητρο

Κίνητρο Ομάδας: Γιατί οι προσπάθειες δεν αποδίδουν;

Έχεις ξεκινήσει να χτίζεις την ομάδα σου. Έχεις υποστηρίξει προσωπικά δέκα νέα άτομα τους τελευταίους δύο μήνες και όμως, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σου, δεν βλέπεις τα ανάλογα αποτελέσματα. Σου ακούγεται γνωστό όλο αυτό;

Λοιπόν…
δεν είναι η δουλειά σου να δημιουργείς εσύ τις επιχειρήσεις της ομάδας σου, αλλά θα πρέπει να είσαι εκεί για να τους υποστηρίζεις σε όλη τη διαδικασία. Ένα σημαντικό κομμάτι της υποστήριξής τους είναι το κίνητρο! Αλλά γιατί βλέπεις τελικά να μην αποδίδουν οι τρόποι παρακίνησης που λειτουργείς;Είναι απλό – επειδή όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και με
διαφορετικά «ΘΕΛΩ» και «ΑΝΑΓΚΕΣ», δεν είναι δυνατόν να τους αγγίξει όλους η ίδια προσέγγιση.  

 

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

Η αρχή όλων είναι αυτή: γνώρισε τους ανθρώπους. Το πιο σημαντικό: τι τους κάνει να κάνουν το επόμενο βήμα. Ο κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες συμπεριφοράς - μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται και σε περισσότερες (όπου αναπτύσσει υπέροχα ο συγγραφέας Thomas Erikson στο βιβλίο του «Ανάμεσα σε ηλιθίους»).

  • Κίτρινο: αυτοί οι άνθρωποι είναι περιποιητικοί, προσεκτικοί, χαλαροί και υποστηρικτικοί – τους αρέσει να βοηθούν

  • Μπλε: αυτοί οι άνθρωποι ζουν για διασκέδαση και ενθουσιασμό – θα έτρεχαν μαζί σου σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση

  • Κόκκινο: αυτοί οι άνθρωποι είναι ανταγωνιστικοί, αποφασιστικοί και έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα – να είσαι σίγουρος ότι είναι εδώ για να κερδίσουν

  • Πράσινο: αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται αποκλειστικά με τις λεπτομέρειες – είναι οι προσεκτικοί άνθρωποι, που είναι ακριβείς σε ό,τι κάνουν  

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ;

Σκέψου πόσο διαφορετική είναι κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες. Όλοι θέλουν διαφορετικά πράγματα. Όλοι έχουν διαφορετικούς τρόπους εργασίας. Γι' αυτό η προσέγγισή σου για την παροχή κινήτρων στον καθένα θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

Φαντάσου να λες αυτό σε κάποιον: «Τα άτομα με τα περισσότερα κέρδη τον επόμενο μήνα θα κερδίσουν ένα δωρεάν ταξίδι. Θα γίνει ένα παγκόσμιο συνέδριο, ένα τεράστιο πάρτι και θα έχει πάρα πολύ κόσμο εκεί!»   Αυτό θα άρεσε σε μια Μπλε προσωπικότητα. Πρώτον, επειδή αναφέρεται η λέξη «πάρτι», αλλά και επειδή είναι μια τεράστια κοινωνική εκδήλωση. Θα υπάρχουν πολλά νέα άτομα εκεί για να γνωριστούν. Είναι όλα πολύ συναρπαστικά για την μπλε προσωπικότητα.

  Τώρα ας το τροποποιήσω ελαφρώς: «Οι top συνεργάτες τον επόμενο μήνα θα κερδίσουν ένα δωρεάν ταξίδι. Είναι για τους καλύτερους του τομέα μας και θα υπάρξει μια τεράστια βραδιά βραβείων, όπου όλοι θα αναγνωριστούν για τα επιτεύγματά τους.»
Τώρα τα αυτιά της Κόκκινης προσωπικότητας θα τεντώσουν. Αναγνώριση;!;!;! Είναι μόνο για τους καλύτερους!;!;!; Ναι, θα πρέπει να βρίσκεται εκεί. ΚΑΙ θα είναι ο πρώτος που θα προκριθεί.  

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να γνωρίσεις καλά κάθε ένα από τα μέλη της ομάδας σου. Μάθε τα θέλω τους, πώς σκέφτονται και σε ποια χρωματική προσωπικότητα βρίσκονται. Αφού κατανοήσεις αυτό τότε θα ξέρεις ακριβώς τι κινητοποιεί τον συνεργάτη σου.  

  • Κίτρινο: δείξε τους πώς αυτό που κάνουν μπορεί να βοηθήσει άλλους ανθρώπους

  • Μπλε: πρόσφερέ τους διασκέδαση και ενθουσιασμό, γνωριμίες με νέους ανθρώπους

  • Κόκκινο: παρακίνησέ τους με ανταγωνισμό και αναγνώριση

  • Πράσινο: αυτοί οι άνθρωποι είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν - τους αρέσει να τους αφήνουν να κάνουν τη δική τους έρευνα.

Υποστήριξέ τους με το κατάλληλο υλικό και στη συνέχεια, όταν σου το ζητήσουν, δούλεψε μαζί τους για να πετύχουν το στόχο τους.  

Εσύ γνωρίζεις ποια χρωματική προσωπικότητα είσαι;


Γράψε μου εδώ, τι σε παρακινεί περισσότερο και μπορούμε να οργανώσουμε το δικό σου πλάνο δράσης για την Επιτυχία σου!

H Πελαγία σουΔιάβασε επίσης: Για την φροντίδα του ηγέτηΕκτύπωση