Συναντώντας την ευεξία

Συναντώντας την ευεξία

Αναρωτιέσαι κι εσύ, έτσι δεν είναι; Τι είναι επιτέλους αυτή η ευεξία;

Πολλά λέγονται και γράφονται, ωστόσο για εμένα η ευεξία είναι ένας στόχος. Στόχος ζωής, τολμώ να δηλώσω. Είναι μια ολιστική στάση ζωής για το ευ ζην.

Δεν είναι μονοδιάστατη, δεν περιορίζεται μονάχα στη σωματική, στην πνευματική, στην ψυχική, αλλά συμπεριλαμβάνει νου, σώμα, ψυχή, πνεύμα και ό,τι συνεπάγεται αυτών, δηλαδή τις κοινωνικές μας σχέσεις, τις προσωπικές – διαπροσωπικές, τις επαγγελματικές – οικονομικές μας σχέσεις. Με πολύ απλά λόγια, η ευεξία είναι το προσωπικό μας ταξίδι προς την επίτευξη της βέλτιστης κατάστασης μας σε όλα τα επίπεδα. Είναι η δυναμική προσπάθεια να εξελισσόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι, να προσαρμόζουμε τις συνήθειές μας στην καθημερινότητα με τέτοιον τρόπο, ώστε η αλληλεπίδραση με τους γύρω μας, αλλά και τον εαυτό μας, να γίνεται με τον πιο αποδοτικά δυνατό τρόπο.

Ας δούμε, λοιπόν, κάθε επίπεδο ξεχωριστά:

Ευεξία σώματος
Αφορά στο σώμα μας και στη διατήρηση της υγιούς φυσικής μας κατάστασης. Τα συστατικά που συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι απλά και γνωστά σε όλους μας, καλή διατροφή, η άσκηση που αρέσει στον καθένα μας, επαρκής ύπνος και η γενικότερη φροντίδα της υγείας μας.

Ευεξία ψυχής
Πώς κατανοούμε τα συναισθήματά μας και πώς αντιμετωπίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις, πώς χαλαρώνουμε και πώς ωριμάζουμε συναισθηματικά, πώς μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε είναι οι ερωτήσεις – κλειδιά της ψυχικής μας ευεξίας.

Ευεξία πνεύματος
Εδώ η αναζήτηση έγκειται στον σκοπό της ζωής μας, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: “ποια είναι η δική μου αποστολή στη ζωή;”, “πώς θα βρω τον σκοπό της ύπαρξής μου;”. Ερωτήματα που μόλις συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή τους, η απάντησή τους μετατρέπεται σε αυτοσκοπό.

Ευεξία κοινωνικότητας
Σε αυτό το επίπεδο συναντάμε τις προσωπικές και διαπροσωπικές μας σχέσεις, τους κοινωνικούς ρόλους που έχουμε αλλά και το δίκτυο των επαφών μας, οι δικοί μας άνθρωποι, οι φίλοι μας, τα κοντινά μας άτομα και οι απλοί γνωστοί μας.

Ευεξία της επαγγελματικής ζωής
Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, η θετική αντιμετώπιση της εργασίας μας, τα οφέλη που λαμβάνουμε όταν εργαζόμαστε, αλλά και πώς θα αγαπήσουμε την εργασία μας, είναι τα ερωτηματικά που μας ταλανίζουν σε αυτό το επίπεδο.

Οικονομική Ευεξία
Πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματα μας; Αποταμιεύουμε; Επενδύουμε; Σπαταλάμε άσκοπα; Εδώ μαθαίνουμε πώς να κάνουμε επιτυχημένη διαχείριση των οικονομικών μας πόρων.

Παράγοντες που απειλούν την ευεξία
Οτιδήποτε απομακρύνεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποτελεί απειλή για την ευεξία μας. Έτσι, στις απειλές μπορούμε να συμπεριλάβουμε το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κατανάλωση βλαβερών τροφών.

Είναι σημαντικό να διεκδικούμε την ευεξία, από τις απλές συνήθειες της καθημερινότητάς μας ως την αναγκαιότητα να την χρίσουμε αυτοσκοπό μας. Αξίζει όμως τον κόπο να βρούμε τους προσωπικούς μας ρυθμούς και να λειτουργήσουμε με τους δικούς μας όρους.

Ο Ιπποκράτης, ο μεγάλος ιατρός της αρχαιότητας, με την ολιστική του προσέγγιση στα θέματα υγείας, μας δίδαξε ότι η καλή υγεία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας και όταν το σώμα νοσεί, νοσεί πρώτα η ψυχή. Αυτό σημαίνει ότι η ολιστική προσέγγιση της ευεξίας είναι το κλειδί της υγιούς ζωής.

Ας αγαπήσουμε το σώμα μας, το πνεύμα μας, την ψυχή μας, την ύπαρξή μας ως ολότητα κι ας δεσμευτούμε να ζήσουμε τη ζωή μας με ισορροπία και ευεξία. Ας προκαλούμε κι ας προσκαλούμε καθημερινά τους εαυτούς μας να επιλέγουμε τα υγιή μονοπάτια της αυτοβελτίωσης και της αυτοθεραπείας με τις απλές επιλογές στην καθημερινότητά μας. Ας ζήσουμε με ελεθυερία!


Μπορείς να με ακολουθήσεις στην σελίδα μου στο Facebook για περισσότερες καθημερινές συμβουλές και διαρκή υποστήριξη. 


Εκτύπωση